Ursula, min urmoder!

Tillbaka

Min urmoder Ursula.
Hon kallas för Ursula och levde någonstans i Europa för 30 000 år sedan. Hon var en istidsjägare och en av de första människorna som kom hit från Mellanöstern. Hon är också en av mina anmödrar – i rakt nedstigande led. Jag är en av Ursulas döttrar.
Jag läste Karin Bojs bok ”Min Europeiska familj de senaste 54 000 åren”. Det gjorde mig sugen att göra ett mitokondrietest själv. Mitokondrier är små strukturer utanför cellkärnan som innehåller små mängder DNA. De ärvs oförändrade i flera generationer från mor till barn. Bara döttrar kan föra dem vidare och man kan följa dem tillbaka i tiden till en enda kvinna. Självklart kallas hon för Eva!
Bryan Sykes är en brittisk professor i genetik. Han jobbat med bland annat Cheddarmannen och Ötzi. Det är han och hans kollegor som i ett forskningsprojekt kommit fram till (och namngivit) Eva. De menar att alla nu levande människor härstammar från henne. Senare i hennes släktträd finns 7 olika klanmödrar. Han kallar dem Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara Katrine och Jasmine. Klart jag måste hitta min klanmoder!
Jag beställde ett mitokondrietest, topsade mig, skickade iväg det och sedan väntade jag. När svaret äntligen kom visade det sig att jag var en av Ursulas döttrar!
Haplogrupp U5 (haplogrupp är helt enkelt en grupp som delar gemensam anmoder eller anfader), som jag tillhör har spårats till södra Asien. Individer med den här haplogruppen tros ha invandrat till Europa under senaste istiden. De överlevde isen i små isfria områden. Man tror att dessa människor var jägare och samlare. I dag är det endast ca 10 % av skandinaverna som tillhör U5, men nästan hälften av samerna och en femtedel av finländarna tillhör haplogrupp U5, Ursulas folk.
Min exakta haplogrupp kallas U5b1c.
“U5b1c beräknas vara cirka 11 000 år gammal. Det finns 3 U5b1c testresultat som alla har anor i Italien. De namngivna underklassen är U5b1c1 och U5b1c2. Det finns fem U5b1c1 testresultat med anor i Italien, Spanien, Skottland och Storbritannien. U5b1c2 har 15 FMS testresultat, fyra är belägna i Irland eller Storbritannien, och en i Spanien, Polen och Kroatien. Det verkar troligt att U5b1c har sitt ursprung i Italien för 11 000 år sedan och senare utvidgats till andra delar av Europa.” (Källa: FamilyTreeDna)

I mitt vanliga DNA-test får jag resultatet 20% italienskt DNA.
Det kanske stämmer i alla fall, trots att Peter Sjölund säger
att jag ska ta det med en rejäl nypa salt.

The Cheddarman tillhör också Ursulas klan.

Här är vårt egna träd!
Jonna; Lena; Eva; Beda; Maria; Chjerstin; Ingierd; Petronella;
Ingierd; och så vidare ända till Ursula och Eva.

Lena Selvén Nyberg

Den 28 november 2021 föddes ytterligare en liten medlem av Ursulas klan, nämligen Emmy Maria, Lindén Nyberg. Välkommen!

Tillbaka